Christinehofs Ekopark

Du som har någon form av funktionsnedsättning och besöker Österlen märker snart att det vare sig är bättre eller sämre än övriga Sverige när det gäller tillgänglighet. Allmänt sett är nyare byggnader tillgängligare för rullstol/rullator och har för det mesta en tillgänglig toalett.

I Tomelilla kommuns egna byggnader är tillgängligheten överlag god som till exempel på Kulturhuset i Tomelilla med konsthall, jazzarkiv, bibliotek och turistbyrå. När det gäller caféer och restauranger varierar tillgängligheten. Vissa är lätta att komma in med rullstol via entrén, har svängrum i lokalerna och en större toalett. Ring och fråga innan du bestämmer dig för att äta eller fika på ett speciellt ställe. Samma sak gäller boende, det finns boenden som har god tillgänglighet till de som är närmast omöjliga att besöka när man förflyttar sig med hjälpmedel.

Ingelsta Kalkon har tillgängligt till butik och restaurang med RWC. Backakrogen i Brösarpen sommaröppen restaurang med en fantastisk utsikt över Brösarps backar, är tillgänglighetsanpassad med hiss och RWC.

Världens minsta filmmuseum – Världens största Hasse & Tage-museum är trots den lilla ytan tillgänglighetsanpassad. Boka gärna dina biljetter i förväg.

Tomelilla kyrka är också tillgänglighetsanpassad.

Shoppingsugen? På Bo Ohlsson i centrala Tomelilla hittar du allt som du inte visste att du behövde. Varuhuset är tillgänglighetsanpassat med RWC toalett.

Om du vill ta del av naturupplevelser finns Borstakärr, Christinehofs ekopark, som till viss del är tillgänglig för rullstol med hjälpare. Fyledalens vackra natur är en annan upplevelse du inte får missa! Ta med vänner och familj, packa fikakorgen och upplev den vackra naturen på en rullstolsanpassad dressin som du kan hyra hos Äventyr på Österlen. Kronoskogen har en slinga för personer med rullstol på cirka 1 km och ett tillgänglighetsanpassat utegym och ett RWC.

Tomelilla kommun arbetar fortlöpande med att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar.

I Ystad hittar du Klostret, stadsmuseum med vackra trädgårdar (rosor, apel, pion, kryddor och kål), Ystads konstmuseum, som uppfördes 1936 en stram tegelbyggnad med ljusa salar. Cineteket filmmuseum och Ystads teater har speciella platser avsatta för t ex rullstol och här finns också hörslinga. Ystad studios erbjuder guidade visningar och utanför staden rekommenderas ett besök på Österlenkryddor eller i fiskeläget Kåseberga (dock inte upp till Ales stenar) där det också fungerar bra att ta sig fram med rullstol.

Vid Ystad Saltsjöbad finns en fin brygga att ta sig ut på och ner på stranden och likaså vid Sandhammaren finns en träramp som gör det möjligt att komma närmare havet. Vill man bada inomhus har Ystads nybyggda badhus, Ystad Arena, helårsöppet!

Riksförbundet HjärtLung har i Ystad skapat en rundtur kallad Hälsans Stig, en trevlig slinga i omväxlande miljö.

I motormuseet Autoseum är det lätt att ta sig fram med rullstol, likaså på Österlens Museum. Naturum vid Stenshuvuds nationalpark är anpassat för rullstol och här finns även en rullstolsanpassad slinga ner till stranden från parkeringen. Den medeltida borgen Glimmingehus är också möjlig att besöka. Från handikapparkeringen finns gångar anpassade för rullstol upp på borggården. In till restaurang, butik, museum och stekarehus finns ramper. Tillgängligheten i borgen är begränsad. Ledstång finns, men trappstegen är höga och glatta. Borgen är dunkel och lyses bara upp med solljus och stearinljus. 

Vill du besöka en gård på landet rekommenderas Mariedals Gård, en lantlig butik med en blandning av antikt, unikt, kuriosa och loppis där lokalen och toaletten är tillgänglighetsanpassade.

I naturreservatet vid Gyllebosjön finns det finns flera markerade stigar, bland annat ”Sjöstigen” där man torrskodd kan vandra längs sjön på spångar. Vid badplatsen finns en grillplats som är anpassad till funktionshindrade. Simrishamns kommuns första handikappramp för badande finns på badet vid den vackra sjön. Med hjälp av rampen går det nu att ta sig tillräckligt långt ut i sjön även med en rullstol eller rullator. Djupet vid rampens slutliga plattform är ca 90 centimeter vilket då underlättar och möjliggör ett badande från till exempel rullstol.

Skånetrafiken hittar du mer info om tillgänglighetsanpassning av bussar och tåg i Skåne. Det finns även möjlighet att boka ledsagning från/till mötesplats på tågstationen.

Äventyr på Österlen