Österlen är och har varit platsen för många spännande filminspelningar. Oförglömliga är Äppelkriget och Picassos äventyr. Till dagens hör bland annat Svinalängorna och givetvis Wallanderfilmerna.

På Österlen kan man dyka rakt in i filmens värld och lära sig mer om filmproduktion, gå på världens minsta filmmuseum, besöka inspelningsplatserna på egen hand eller boka en guidning till fots, med buss eller veteranbrandbil.

Film

Hasse & Tage-museet, Rumpnisse, (©) foto Hanseric Jonsgården

Hasse & Tage-museet

Världens minsta filmmuseum ligger i Tomelilla, är 15 kvadratmeter stort och rymmer åtta personer åt gången. Det är fullständigt fullproppat med roliga överraskningar och information om Hasse Alfredsons och Tage Danielssons produktioner som alla hör till främsta av svenska kulturskatter. Tomelilla var centrum för AB Svenska Ords filminspelningar på 1970- och 80-talen, och på biografen Rio hade alla bolagets filmer världspremiär. Missa heller inte Svenska Ord Rundan, en guidad busstur till inspelningsplatser längs slingrande vägar – med Hans Alfredsons berättarröst.

Riobiografen i Tomelilla visar såväl film som direktsänd opera från Metropolitan i New York.

Wallanderfilmerna

Upptäck kriminalkommissarie Kurt Wallanders Ystad! Fler än trettio Wallanderfilmer har spelats in i Ystad, både på svenska och av engelska BBC.

Wallanderguidningar

Ladda ner eller hämta broschyrmaterial och gör en egen utflykt, eller följ med på en guidad promenad. Ta en Wallandertur med Frivillige Bergningscorpsens öppna veteranbrandbil eller boka plats på bussturen Wallander i landskapet.

Cineteket

Lär dig allt om filmproduktion och gör egna animationer. Se samlingen med Wallanderrekvisita och fotoutställningarna om tv-serien Bron och filmen Kyss mig. På Cineteket i Ystad ges också spännande rundturer i Ystad Studios, där många stora filmer spelats in. Filmkul för alla åldrar!

Film appar

Använd gratisapparna "I Wallanders fotspår" och "Walk of Film" och upptäck spännande platser från filmerna och böckerna!

Mer online:

www.ystad.se/kultur/film-i-ystad/se--gora/wallander/
www.hasseotagemuseet.se

Teater

Tomelilla Riksteaterförening, Misantropen. Foto: Predrag Simicevic

Teater är en konstform som är väl representerad på Österlen. Fria grupper, klassiska scener och roliga revyer och folklustspel visar på en bred repertoar för alla åldrar och smaker.

TeTeater är en annorlunda upplevelse med ryskfödda skådespelerskan Elena Alexandrova som spelar nyskapande teater hemma i sitt vardagsrum i Övraby. Hon fick Ystads Allehandas kulturpris 2012.

Thales teater är en fri turnerande grupp med säte på Österlen som främst inriktar sig på barn och unga.

Ystad teater är en av de centrala mötesplatserna för kulturlivet i Ystad. Salong och scen är klassiska och repertoaren erbjuder förutom teater även musik.

Skillinge teater är en annan prisbelönad teater på Österlen som sätter upp egna föreställningar blandat med spännande gästspel.

Ramslif är en ideell förening som sätter upp folklustspel med historisk nerv, humor och ett uns allvar. Tema är hur våra förfäder levde under 1800- och tidigt 1900-tal.

Tomelilla teaterförening är en del av Riksteatern och bjuder på ett varierat utbud av teater, musik och dans av hög kvalitet.

Spjutstorpsrevyn är ett erfaret gäng som under drygt 20 år har välkomnat en trogen publik med revyer som bjuder på skrattfest. Det började i Spjutstorp, fortsatte i Smedstorp och sker nu i Teaterhallen i Folkets Park.