Österlen är konstens och kulturens landskap

© Konstnär: Elna Jolom, foto: Dan Sköld

Hit har konstnärer sökt sig för det speciella ljuset och det genuina livet. Målare, skulptörer, grafiker och konsthantverkare – ingenstans är det så tätt mellan ateljéer, gallerier, konsthallar och konstnärshem som på just Österlen.

Den årliga konstrundan vid påsk är välkänd och var först ut i landet. Östra Skånes Konstnärsgille arrangerar och de rödgula bollarna drar besökare i tusental.

Under andra tider på året skapar man sin egen runda bland stimulerande, vackra och provocerande utställningar.

Konsthallar på Österlen

Tomelilla Konsthall

TOMELILLA KONSTHALL I den vackra hallen som uppfördes 1965 visas både nationella och internationella konstnärer samt verk ur Tomelilla konstsamling. I kulturhuset ligger också bibliotek, turistbyrå, bildkonstskola samt ett innehållsrikt jazzarkiv.

 

 

Brösarps Konsthall

BRÖSARPS KONSTHALL öppnades 2006 och drivs som samarbete mellan den konstintresserade gästgivaren på Brösarps Gästgifveri och Galerie Leger i Malmö.
Ambitionen är att ha utställningar av konstnärer med anknytning till Skåne och Österlen.

Ystads konstmuseum har en livlig utställningsverksamhet men visar även en samling med inriktning på sydsvensk och dansk konst. I den strama funktionalistiska byggnaden som uppfördes 1936 finns även Ystads turistbyrå.

Österlens Glashytta i Norra Björstorp är ett kreativt rum där glaskonstnären Elna Jolom byggt sin egen hytta. I butiken finns högkvalitativt glas i egensinniga former där mycket av inspirationen är hämtad från naturen. Här kan du också under sommaren själv prova på glasblåsning.

Ateljé Brännorna drivs av keramikern Thomas Alexandersson och konstnären Lena Viredius som visar måleri och saltglaserad keramik bränd i vedugn.

Mårtenpers källa är ett kulturcentrum mellan Brantevik och Skillinge med både utställning och scen med plats för samtidskonst, musik och föreläsningar.

Galleri Thomas Wallner i Simris är ett relativt nystartat galleri med högkvalitativ profil. Thomas Wallner visar här spännande nutidskonst i egen regi.

Kivik Art Centre är en kreativ och omdebatterad plats i skärningspunkten mellan konst, arkitektur och natur. Det ligger naturskönt strax norr om nationalparken Stenshuvud.

Fabriken i Bästekille är en utställningshall i en nedlagd fabrik som erbjuder samtidskonst under påsk och sommar samt andra kulturevenemang. Sommarens utställning blev vald till Skånes bästa utställning 2012.

Galleri Danart i Glimminge erbjuder nordisk kvalitetskonst och är även representanter för Konstklubben Våga Se.

Musik

Drakamöllan opera Vid midsommar förenas mat och musik på hög nivå när Drakamöllan ger klassiska operaföreställningar ute i de vackra backarna.

Jazz under stjärnorna I Brantevik är det i juli månad årligen uppskattad utomhusjazz under ledning av Nisse Landgren och Beatrice Järås Landgren.

Ystad sweden jazzfestival Med pianisten Jan Lundgren som konstnärlig ledare har festivalen placerat såväl Ystad som regionen på den internationella jazzkartan. Belönades med Region Skånes kulturpris 2012.

Picknick-jazz I Smedstorps medborgarhus ligger de rutiga dukarna på borden och väntar gäster med medhavda picknickkorgar. Värme och gemyt borgar för en lyckad jazzafton.

Jazzarkivet grundar sig på "Marianne och K.G. Johanssons jazzdonationsfond" från 1995. Jazzarkivet förvaltas av Kulturenheten. Samlingen är en högst personlig samling swing och storbandsjazz.
Arkivet består för närvarande av 9.000 enheter, varav 5.500 är LP-skivor. Tyngdpunkten ligger på amerikansk jazz kring 1940-1960, men också ett stort antal andra stilar och kombinationer från 30-talet fram till 70-talet finns representerade. En högklassig Ellingtonsamling dominerar.

Riobiografen i Tomelilla visar förutom film även direktsänd opera från Metropolitan i New York.

Backafestivalen är en utomhusfestival som varje sommar bjuder på vad de kallar ”en kokande kulturgryta”. Ledorden är musik, mat och miljö.

Garageprojektet i Hammenhög är ett konstnärsdrivet kulturprojekt som bjuder in till spännande spelningar ofta i kombination med film, teater och konst.

Opera Drakamöllan Gårdshotell © Drakamöllan Gårdshotell, foto Lars Strandberg
Sven-Bertil Taube, Opera Drakamöllan Gårdshotell © Drakamöllan Gårdshotell, foto Lars Strandberg

Litteratur

Österlen är en provins med klart poetiska förtecken. Det litterära Österlen går att upptäcka både via boksidorna och genom den nystartade Litteraturrundan. Och i Borrby ligger Sveriges första bokby med engelsk inspiration.

Några kända författare med anknytning till Österlen att läsa inför resan hit är t.ex. Jacques Werup, Klas Östergren, Björn Ranelid, Henning Mankell, Ulf Lundell, Fritiof Nilsson Piraten, Karin Brunk- Holmqvist och Olle Lönnaeus.

Biblioteket I Tomelilla, Onslunda, Smedstorp och Brösarp finns kommunens bibliotek. Här kan du låna böcker, CD-skivor, filmer, arbeta vid en dator eller läsa tidningar och magasin.

Borrby bokby Sedan ett par år är Borrby centrum för en rad välrenommerade antikvariat. Byn är medlem i The International Book Town Organization och satsar på litteraturen som utvecklande faktor och dragkraft.

Litteraturrundan Under den nystartade Litteraturrundan som äger rum i slutet av april bjuds det på öppna skrivarverkstäder, författarsamtal, litterära salonger, litteraturkryss och tipsrundor. Målet är att öka läslusten och stimulera litteraturintresset genom kreativa möten med författare. Litteraturrundan är geografiskt indelad i tre delar; Österlen, Söderslätt och Norra Skåne. Initiativet kommer från Författarcentrum Syd och stöds bland annat av studieförbundet ABF.

Antikt & loppis

Lusten att botanisera på loppisar och auktioner för att kanske hitta det stora fyndet eller det roliga föremålet som gör inredningen till det lilla extra är utbredd hos många av oss. I Tomelilla och runt om på Österlen finns små gårdsloppisar med skylt ute vid vägen. Här finns också ett par av Sveriges främsta mässor.

Antikmässan i Brösarp är årligen återkommande i mars och är rikskänd för sin höga kvalitet. Mässan profilerar sig med oförvanskade objekt där antikviteter i originalskick varvas med kulturhistoriskt intressanta föremål.

moderna i Brösarp arrangeras under oktober månad också Sveriges enda mässa som enbart fokuserar på 1900-talets konst och design.