Mat och dryck på Österlen

Pumpasoppa, Drakamöllan. Foto: Lars Strandberg © Drakamöllan

Hos oss äter man gott. Överallt. På Österlen växer maten bokstavligt talat runt hörnet. Grödor och grönsaker frodas, boskapen betar under blå himmel. Skickliga kockar borgar för att måltiden stannar i minnet. Äggakaga och gåsamiddag hör till det typiskt skånska, idag har de sällskap av både thaimat och pizza.

Den goda maten i Skåne räcker gott och väl som enda skäl för att resa hit. "Go mad å möed mad å mad i rättan ti”, hade gästgiverierna som motto förr i världen med tillägget:” Å så madaro!". Ett motto som står sig än idag. Ta dig tid att resa runt och äta gott, det mår både kropp och själ bra av.

På Österlen kan du välja att äta gourmetmat av högsta dignitet, vällagad, traditionell skånsk mat på gästis, dagens lunch, eller bara en korv med bröd i farten. Kaféerna är många för den som vill pausa en stund, och inget liknar det andra.

Vill du laga din egen mat finns här gott om gårdsbutiker, många med eko-profil. Närodlat och klimatsmart på en och samma gång. Du kan köpa kalkon, lamm och nöt, senap, chutneys och marmelader. Choklad, honung och äppelmust. Grönsaker och frukt. Listan kan göras lång på frestande varor att ta med hem. Kanske kan den också i en snar framtid utökas med vin från Österlens vingårdar.

Hungrig? Använd vår guide här till vänster för att hitta just det du söker i matväg. Må så gott!

Regional Matkultur

Regional Matkultur

Regional Matkultur - din guide till regional mat & kulinariska traditioner. I Skåne har maten alltid varit en viktig del av tillvaron. Låt dig inspireras av skånska smaker och planera din kulinariska resa genom Skåne. Här hittar du både restauranger, caféer, gårdsbutiker och matproducenter samt recept och matnyheter.  

Matglädje på landet - Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås utnämndes av White Guide till ”Årets Rising Star 2011” – ”för att ha öppnat en ambitiös restaurang långt utanför stadens ljus och med okuvlig vilja och stor talang ha utvecklat ett charmigt egensinnigt kök under alldeles eget namn.”

2012 fick Daniel Berlin Krog som tredje krogen någonsin maxpoäng i DI Weekends krogtest och i testet kallar DI  besöket för ”en familjemiddag av internationell toppklass”. 

2013 utnämndes Daniel Berlins Krog till White Guides Årets Matupplevelse samt förärades med plats 5 på Internationella Mästarklasslistan

-Att skapa en svensk gastronomi på högsta nivå, där personlighet och en ständig strävan av att utvecklas, är vår drivkraft. Vi serverar en meny med tillhörande drycker som uttrycker det vi står för. Den formas och byter skepnad helt efter hur landskapet väljer att förändras. Vi jobbar endast med naturliga råvaror från vår närhet och med producenter som har samma filosofi som vi.

Närfiskat och nyrökt - fiskrestauranger på Österlen

Havet som omger Ystad & Österlen är inte bara skönt att bada i och betrakta. Ur dess djup fiskas delikatesser man med fördel avnjuter med havsutsikt. I hamnstäderna utmed kusten ligger flera fiskrestauranger, bland annat Havsnära Rökeri vid Marinan i Ystad, Buhres i Kivik, Maritim Krog & Hotell och Nya Rökeriet i Simrishamn och Ahls Rökeri i Kåseberga. En härlig sillamacka på grovt bröd är aldrig fel.