Hundlekplats, hundbad och hunddagis

I Tomelilla kommun finns en av få hundlekplatser i landet. På Hundalandet i Brösarp kan din hund för en liten penning få spännande och glädjefyllda upplevelser i tunnlar, på broar och en vippbräda tillsammans med husse eller matte. Lekplatsen invigdes i juni 2013 och det finns planer på utvidgning, bland annat med en aktivitetsslinga för hund och människa.

Vill du bada med din hund på sommaren finns ett tillåtet bad vid Vårhallen/Tobislund alldeles norr om Simrishamn med fin sandstrand och klippor. På övriga allmänna stränderna är inte husdjur tillåtna mellan 15 maj och 15 september. I Ystad är det tillåtet att havsbada med hunden väster om bostadsområdet Gjuteriet och ända bort till Svarte.

Ska du göra något extra och behöver lämna bort hunden för en dag finns det flera hunddagis till din hjälp. Bland dem Raskarums hundpensionat, Tomelilla hundsim och pälsvård, Lunnarps hundpensionat utanför Tomelilla, Björkebäcks Kennel och Hundpensionat i Spjutstorp, Fyledalens hundhotell, Sjöbo.

Är olyckan framme i form av skada finns flera privata veterinärer i området. Länsveterinär finns i Tomelilla.

Så här skriver Skånetrafiken om husdjur i kollektivtrafiken:

”Hund, katt eller annat mindre husdjur, som kan tas med utan olägenhet för annan Resenär, får tas med kostnadsfritt, och ska färdas i därtill avsett och särskilt markerat utrymme i fordonet alternativt enligt Trafiktjänstemans anvisningar. Djur ska under resa vara kopplat eller sitta i väska eller bur. Djur får inte placeras på sittplatser.”

” Resenär med hund eller annat husdjur ansvarar för djuret, och riskerar att bli avvisad om djuret är störande för annan Resenär eller Trafiktjänsteman.”

”Ledarhund samt service- och signalhund får tas med kostnadsfritt.”

Hundalandet Österlen