Naturupplevelser

Foto: Annika Schimmele

Till Österlen åker inte den som längtar efter storstadspuls och blänkande neon. Här är det naturens ro, lata stranddagar och fantastiska vyer som drar. Skåda rovfågel i den sällsamma Fyledalen, vandra i bokskog eller cykla bland böljande åkrar och njut av att finnas till.

Fågellivet i Fyledalen är välkänt bland Sveriges ornitologer och nu har vattendraget i dalen delvis återskapats till sitt forna, slingrande lopp och den unika målarmusslan har planterats in.

Brösarps gräsbevuxna backar liknar garanterat inget landskap du sett tidigare. Backarna skapades under den senaste istiden och är till stor del gräsbevuxna. De södra är mest besökta med en prisbelönt rastplats som din egen upptäcktsfärd kan utgå från. Men glöm inte besöka de norra backarna på andra sidan väg 19. Vyerna är lika anslående där.

Christinehofs Ekopark har flera olika aktiviteter, förutom sina fina naturvandringar, som med fördel kan avslutas på slottscaféet.  Du kan klättra i jätteträd, gå på fladermussafari, lära dig äventyrsorientering i ekoparken eller haka på småkrypsdetektiverna som lär sig om, och letar efter, insekter.  På slottet finns både fotoutställningar och historiska. En lagom promenad från slottet ligger Alunbruket vid Verkeån. Det var en storindustri på 1700-talet med runt 900 anställda.

Verkeåns naturreservat är en sevärdhet i sig med det 20 meter höga Hallamöllafallet som utropstecken.  I det nordvästra hörnet av Tomelilla kommun ligger Drakamöllans naturreservat med fina vandringsleder i det mycket kuperade backlandskapet där flera sällsynta örter växer. Här finns också Drakamöllans gårdshotell.

Och till havet är det aldrig långt, en kvart, tjugo minuter med bil som mest. Långgrunda stränder med sand så fin att den gnisslar under dina bara fötter. Stränder så vidsträckta att du alltid hittar en egen plats att breda ut din filt på. Över allt detta finns den österlenska himlakupan, hisnande blå och vidare än någon annanstans.  Ta dig god tid att promenera runt på utflyktsmålen, det vinner du på. Kaffet kallnar inte i termosen, mackorna klarar sig en stund till. Nu är det sinnet som ska födas.

Strandliv på Österlen

Ystad Saltsjöbad/Sandskogen © Jessica Persson

De vackra badstränderna längs Ystad & Österlens nästan fem mil långa kust avlöser varandra. Här kan du njuta strandliv på flera sätt.

Mellan Löderups strandbad och Mälarhusen ligger ett av Sveriges största och mest värdefulla kustdynområden, skyddat genom naturreservaten Hagestad i väster och Sandhammaren i öster.

Norr om dessa ligger Backåkra naturreservat. De tre reservaten bildar ett vidsträckt landskap med unika värden.

Backåkra, som rymmer forne generalsekreteraren i FN Dag Hammarskjölds gård och meditationsplats, är efter långvarig betesdrift hemvist för unik blomsterprakt. Hagestad och Sandhammaren består utöver dynlandskapet av lågvuxen ekskog, så kallad krattskog, tallplantering och ljunghed.

Året om finns en strand för alla, oavsett ditt eller vädrets humör. Vilken är din favoritstrand?

Full fart och lek - Ystad Saltsjöbad, Sandskogen

Söker du det bekväma och lättillgängliga parkerar du vid hotellet och tar med dig barnen ner till den västligaste bryggan i Ystad. Här är det nära till mat, lekplats, beachvolleyplan och toaletter. Det arrangeras barnaktiviteter av olika slag och glasskiosken är aldrig långt bort. Njut av något läskande på hotellets after beach – avkopplande för hela familjen.

Folktätt och ungdomligt -"Tredje och fjärde bryggan", Ystad Sandskog

Vill du vara i gott sällskap med musik och lite högre tempo är detta ”the place to be”, med lagom cykelavstånd från stan. Bollspel på bryggan, tätt mellan handdukarna, bra utsikt från forten och kanske en brunch längs strandvägen.
Kom ihåg solkrämen och missa inte Fritidsbarens berömda wienerbröd!

För naturisten

Full frihet utan klädmåsten får du längs den vidsträckta stranden väster om Nybrostrand samt i Hagestads naturreservat, öster om Tyge å. Fridfullt, avskilt och vackert.

Magisk soluppgång - Stenshuvud

Ställ klockan, fyll kaffetermosen, ta en filt och bege dig till stranden nedanför Stenshuvud. Få upplevelser är så rogivande som att beskåda en färgsprakande soluppgång över havet, så kom gärna tidigt för att inte missa när dagen vaknar.

För drömmarna - Rörum

Det krävs en mindre promenad och en brant trappa nedför, men det är mödan värt. Väl framme är upplevelsen av det exotiska slaget: Det klara vattnet och de skuggande träden som böjer sig ner över stranden från kullen ovanför ger ett annorlunda och drömskt intryck. Glöm inte kameran!

Med näsan i boken - Sandhammaren

Borra ner fötterna i den vita, finkorniga sanden på en av Sveriges bästa stränder, vidsträckta Sandhammaren. Här finns det gott om plats och lugn och ro för att läsa semesterboken. En molnig dag med tjock tröja eller kanske en solig dag under parasollet? Glöm bara inte att titta upp lite då och då – havets och himlens nyanser skiftar ständigt.

Passande för picknick - Vårhallen, Simrishamn

Köp med dig en stadig picknick och parkera vid kusten norr om Tobisvik. De unika, dramatiska sandstensklipporna och de små bassängerna emellan erbjuder både lättare klättring och behaglig sittplats. Sanden är rödaktig och av det grövre slaget, sådan som inte fastnar på smörgåsen.

Stormspaning - Mälarhusen

Med rätt kläder blir den blåsiga promenaden en befriande upplevelse. Den unika stranden i Mälarhusen är jämn, bred och promenadvänlig – dessutom lika vacker i gassande sol som i höst- eller vinterstorm. Böljande sanddyner, måsar
som glider på vindarna och skummande vågor. Här är det vinden och havet som talar. Låt dem rensa dina tankar!

Insjöjuvel i Bokskogen - Gyllebosjön

Gyllebosjön vid Ö Vemmerlöv mellan Rörum och Gärsnäs är en välbesökt bad- och fiskesjö omgiven av intressanta och artrika skogsområden, örtrika ängar och betesmarker.

Rundslingan runt sjön går genom trolska miljöer där skogen doppar tårna i vattenbrynet. Fågellivet är rikligt, så ta med kikare. Vill du ut på vattnet, hyr en båt. Cyklar du dressin från S:t Olof går järnvägen till Gyllebosjön, perfekt för fikapaus och ett bad innan du trampar tillbaka.