© Schimmele

På Österlen är trädgårdskulturen utbredd. Här råder odlingszon 1, på vissa platser till och med zon 0. Förutsättningarna i sydöstra Skåne är därmed de bästa tänkbara.

Skånsk trädgård associerar många till stockrosor, lavendel och buxbom, men registret är betydligt större än så. 

Och för den trädgårdsintresserade besökaren finns en rad intressanta utflyktsmål med gröna förtecken att välja på:

Kronovalls slott ligger på en holme omgivet av vallgravar och har en barockträdgård med unika buxbomshäckar.

Stadsparken i Tomelilla började anläggas 1920 och nu finns exotiska och ovanliga träd och buskar t.ex. tulpanträdsallé, snödroppsträd, gudaträd, japansk magnolia, kinesisk sekvoja, sibiriskt korkträd och rabarberpoppel.

Väladalens koloniförening i Tomelilla består av 95 lotter varav 63 är bebyggda. Öppet för besökare till fots.

Privatträdgårdar som är öppna för besök finns det många av på Österlen. 

Gamla bryggeriet i Smedstorp kombinerar visningsträdgård med galleri som visar egen design och hantverk i smide för trädgården.

Mandelmanns i Rörum är en konstnärlig helhetsupplevelse med ekologiska förtecken som förenar nytta med lust.

Apotekarns trädgård i Simrishamn är en medelhavsoas där zongränserna tänjs till det yttersta. Andalusisk fontän, blåregnspergola, fikonträd och vindruvor trivs på den skyddade innergården där upphöjda odlingsbäddar används flitigt.

Ulriksdal på Kivik är en visningsträdgård och plantskola med stort sortiment av annorlunda träd och buskar. Kamelia, magnolia, lönnar, pioner, julrosor och woodlandväxter tillhör specialiteterna.

Killahusets trädgård är ett vilt och vackert rosenparadis på 10000 kvm som rymmer bortåt tusen rosor, bland annat ovanliga och starkväxande klätterrosor. Här finns också en asyl för österlenska hitterosor.

Växtkraft Rosenhagen är en genuin plantskola med gedigna anor och ett generöst sortiment i Skåne Tranås. Plantskolan klarar också de riktigt stora uppdragen.

Roskraft kallar sig för den lilla plantskolan med det stora sortimentet. Specialitet är rosor på egna rötter, det vill säga rotäkta rosor.

Åbergs trädgård utanför Ystad är en anrik plantskola och visningsträdgård som har Sveriges största sortiment av sommarblommor. De odlar och säljer även grönsaksplantor, perenner, kryddväxter och klätterväxter samt fruktträd och bärbuskar. Örtartade växter finns uppemot 2000 att välja bland.

Österlens kulturhistoriska rosor är en förening för rosfantaster som bl.a. ordnar årlig rosfestival i Simrishamn.