Vandringsleder på Österlen

VVandringsled: Glimmobodaleden Foto: Hans Tillbergandringsled: Glimmobodaleden

Att vandra är bra för både kropp och själ, båda får motion om än på olika sätt. På Österlen finns flera märkta vandringsleder att välja mellan.

Den längsta vandringsleden, Österlenleden, är nitton mil lång med början och slut i Ystad. Den är uppdelad i tolv etapper, första halvan går nästan i vattenbrynet upp till Vitemölla, där den vänder in mot Ravlunda och Brösarps norra backar. Sedan går du söderut, innan du är tillbaka i Ystad har du vandrat i skogar, på betesmark,  i sjölandskap och längs vackra åsar. Du kan självklart gå delar av leden, det blir till en lagom dagsutflykt.

Österlencirkeln är en 34 kilometers vandring i Brösarp backar. Från Brösarp utgår många vandringsleder med varierande längder. Där finns också motionsspår för den som vill ha mer tempo. Och så kan du ta dig miljövänligt med Skånetrafikens bussar till Brösarp.

Den blåmarkerade Glimmebodaleden utgår  från den fyrlängade, traditionellt byggda, korsvirkesgården Glimmebodagården med anor från 1700-talet. Vandringsleden bjuder på 100 meters stigning över 1,5 kilometer. Uppe på höjden väntar utsikten mot havet. Vid klart väder kan man se Bornholm. Betydligt närmare syns Brösarps, Ravlundas, Vitabys och Södra Mellbys kyrktorn. Leden varierar; från öppna och betade vidsträckta backar till ljuvlig bokskog med porlande bäck. 

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en del av den långa väg som ska binda samman vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. På Österlen har pilgrimsleden en  öst-västlig sträckning och S:t Olof är en viktig vallfartsort på leden. Kyrkan i S:t Olof har till och med ett eget pilgrimsmärke att köpa. 

Christinehofs Ekopark finns fem rundslingor med längder från 1,4 kilometer upp till tolv kilometer. Slottskaféet återställer snabbt förbrukade kalorier.

Gårdlösaleden är en tolv kilometer lång vandringsled med början och slut i Smedstorp. En lagom dagsutflykt i en omväxlande natur med mycket att se under färden: stenbrott, skeppssättningar och kalkugn. Tjockskalig målarmussla finns i Tommarpsån att leta efter.

Fyledalen är en given dagsutflykt för vandrare med sin säregna natur och ett rikt djurliv i luft, vatten och skog. Ett fågelrik naturreservat som även kan upptäckas på mountainbike eller dressin.

För den mer bekväma vandraren, eller kanske den nyfikne nybörjaren finns färdiga vandringspaket att köpa som inkluderar logi och mat. Boka ditt vandringspaket på bl.a. Alunbrukets B&B i Andrarum, Agda Lund i Kivik, Gladan & Vråken, Bertilstorp och Kuskahusen Gårdshotell i Andrarum.

Drakamöllan, Benestads backar, Listarumsåsen och Örups almskog är några naturreservat att upptäcka till fots. 

Vandringsleder vid Verkeån

Folder "Vandringsleder vid Verkeån"

En praktisk folder i fickformat med karta och info om vandringslederna kring Brösarp. Ladda ner foldern på Länsstyrelsens hemsida. Foldern finns även på turistbyrån i Tomelilla.

Boende i Brösarp med omnejd hittar du här!

Bra tips på vandringar kan du också hitta på dessa sidor:

skaneleden.se

rundvandringar.se

vandraiskane.se

vandra.se

brosarp.se

Peters vandringstips

Peter Eriksson är en naturintresserad ystadbo som gärna delar med sig av sina vandringar i skog och mark. På hans webbplats www.stigvis.se kan du läsa mer om naturen och vandringsleder på Österlen. Här är tre av hans favoritvandringar:

Christinehof - Hallamölla (ca 4 timmar)
Vid Christinehofs slott ligger Borstakärret, där du via spångar och broar verkligen får närkontakt med våtmarken och dess invånare. Följ välmarkerade leder österut för en lite längre promenad. Upplev Alunbruket i Andrarum, vandra utmed Verkeån genom landskapet. Njut av din medhavda fikakorg till ljudet av forsande vatten genom fallet vid Hallamölla.

Kåseberga - Hammars backar (2-3 timmar)
Oavsett årstid är Kåseberga värt ett besök. Vid det nästan obligatoriska besöket vid Ales Stenar, fortsätt din vandring utmed havet västerut mot Ystad. Efter en lagom lång promenad kommer du till Hammarsbackar. Halvvägs är perfekt för fikarast, antingen med medhavd matsäck eller något gott du köpt i Kåseberga.

Haväng - Vitemölla (ca 2 timmar)
Ingen lista över besökvärda naturplatser blir komplett utan att nämna Haväng i Vitemölla strövområde. Förutom det underbara ljuset och utsikten över Hanöbukten är det en upplevelse att vandra omkring i ett landskap som formligen andas forntid. Havängsdösen och flertalet andra synliga fornlämningar och byggnationer skapar en känsla av samhörighet med våra förfäder, en känsla av att finnas i ett sammanhang. En vandring mellan Haväng och Vitemölla är en ganska lagom tur. Glöm inte ta med lite fika för du kommer nog att stanna längre än du tror, och gör gärna avstickare så att du inte bara följer stranden fram och tillbaka.

Eurorando 2016 - ett av Europas största vandringsevenemang

Eurorando 2016

I september 2016 hölls det europeiska vandringsevenemanget Eurorando i Skåne. Under sju dagar besökte ca 3000 vandrare från hela Europa Skåne för att vandra på de skånska vandringslederna, umgås och upptäcka den svenska naturen, kulturen och vårt samhälle.

På Österlen erbjöds flera vandringar, varav tre ni hittar karta och information om här nedan:

Glimmebodaleden

Slott, vattenfall & alunbruk – Österlen

Österlenrundan – Brösarps Backar (Skåneleden/Backaleden)

Sydostleden - 27 mil cykelled!

Sydostleden

I juni 2016 invigdes Sydostleden! 27 mil cykelled mellan Simrishamn och Växjö som bjuder på många fina cykelupplevelser! Leden går till 80 % på asfalt och är Sveriges andra nationella cykelled. Sydostleden tar dig genom Småland, Blekinge och Skåne och bjuder på varierad cykling.

Givetvis kan man dela upp leden i mindre dagsetapper, t.ex. Brösarp-Andrarum-Vitaby, Vitaby-Kivik och Kivik-Simrishamn. Inne i Brösarp finns mycket att upptäcka, så passa gärna på att stanna en dag extra. Där finns all service du behöver för en lyckad cykelsemester! Bra boende, god mat, vackra omgivningar, cykelpump och skulle olyckan vara framme så finns både apotek och vårdcentral i byn!

 

Följ de röd/vita skyltarna med nummer 2! För mer info, kartor och etapper, se: www.sydostleden.se

Cykla och vandra - app

Foto: Hans Tillberg

YstadÖsterlen – Appen för cykelslingor och vandringsleder. Ladda ner på Appstore och på Android market. Den är kostnadsfri och namnet är YstadÖsterlen.

Fler Österlen appar hittar du här!

Cykeluthyrare och -aktiviteter hittar du här!

Behöver du pumpa din cykel?

Cykelambassadör Tomelilla

Det finns flera cykelambassadörer runt om i kommunen:

- Brösarp: OKQ8 macken och vid torget

- Onslunda: Borstakongen café och butik

- Skåne Tranås: Tranås kiosken

- Smedstorp: Leif Handlare

- Tomelilla: vid järnvägsstationen

- Tryde: Tryde1303

- Östra Ingelstad: Smedjan bykrog & logi

Cykelambassadörer är ett initiativ från Tomelilla kommun i samarbetet med näringslivet med målet att ge kommunens cyklister bättre service.

Med rätt pumpade däck tar du dig lättare fram!